OVB rozpoczyna rok obrotowy 2017 od wzrostu w sprzedazy i wynikach

OVB rozpoczyna rok obrotowy 2017 od wzrostu w sprzedazy i wynikach

Kolonia, 10 maja 2017 – W pierwszym kwartale tego roku działalnosc europejskiego Koncernu Finansowego OVB rozwineła sie bardzo dobrze. W porównaniu do kwartału roku poprzedniego firma była w stanie zwiekszyc zarówno łaczne prowizje ze sprzedazy jak i wyniki. „ Mielismy dobry poczatek nowego roku obrotowego, a wynik Koncernu znajduje sie o 21,2 % powyzej wyniku w roku ubiegłym”, powiedział Mario Freis, CEO OVB Holding AG. „Szczególnie segment Europy Srodkowej i Wschodniej wzrósł silnie w sprzedazy i wynikach.

Wzrost obrotu i wyników na dobrze ugruntowanej podstawie

W pierwszym kwartale 2017 roku łaczne prowizje ze sprzedazy wzrosły w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku o 2,3 procent do 58,4 mln euro. Do tego wzrostu przyczyniły sie w głównej mierze łaczne prowizje ze sprzedazy w segmencie Europu Srodkowej i Centralnej, jak równiez utrzymujacy sie pozytywny rozwój w segmencie Europy Południowej i Zachodniej: łaczne prowizje ze sprzedazy w segmencie Europy Srodkowej i Wschodniej wzrosły o 7,5 procent, osiagajac 27,9 mln euro. Działalnosc spółek na rynkach krajowych Wegier, Polski, Słowacji, Chorwacji i Rumunii miała pozytywny rozwój. W segmencie Europy Południowej i Zachodniej łaczne prowizje ze sprzedazy wzrosły o 3,2 procent do 15,1 mln euro. Do tego wzrostu przyczyniły sie szczególnie Austria, Szwajcaria i Hiszpania. W segmencie niemieckim coraz bardziej odczuwalne staja sie skutki obnizenia prowizji w zwiazku z reforma ustawy o ubezpieczeniach zyciowych. Łaczne prowizje ze sprzedazy spadły o 6,7 procent do 15,3 mln euro.

Wynik operacyjny Koncernu (EBIT) wzrósł o 11,6 procent do 3,3 mln euro. W segmencie Europy Srodkowej i Wschodniej wynik EBIT wzrósł znaczaco o 32,3 procent do 2,2 mln euro. Swój pozytywny wkład w ten wynik miały prawie wszystkie Spółki Krajowe tego segmentu. Segment Europy Południowej i Wschodniej zwiekszył swój zysk operacyjny o 12,7 procent do 2,0 mln euro. Wynik EBIT segmentu niemieckiego obnizył sie ze wzgledu na sprzedaz z 1,5 mln euro do 1,4 mln euro.

„Znaczacy wzrost wyników znajduje swoje odzwierciedlenie równiez we wzroscie zysku za akcje o 21,2 procent do 17 eurocentów”, mówi Oskar Heitz, CFO OVB Holding AG.

Prognoza na cały rok pozostaje bez zmian

W 2017 firma spodziewa sie lekkiego wzrostu łacznych prowizji ze sprzedazy. Od tego roku OVB realizuje obszerne działania strategiczne w celu dalszego wzmocnienia stabilnosci, w zwiazku z tym wynik operacyjny powinien utrzymac sie na tym samym poziomie co w roku ubiegłym.

Koncern OVB z główna siedziba w Kolonii jest jedna z wiodacych europejskich firm finansowych. Od momentu załozenia OVB AG w 1970 roku w centrum działania firmy znajduje sie doradztwo dla gospodarstw domowych. OVB współpracuje z ponad 100 renomowanymi partnerami produktowymi, oferujac konkurencyjne produkty zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem klientów w zakresie zabezpieczenia egzystencji i zabezpieczenia emerytalnego, ochrony majatku, gromadzenia go i pomnazania oraz pomoc w nabywaniu nieruchomosci. OVB działa obecnie aktywnie w 14 krajach.

Ponad 5.000 doradców finansowych pracuje wyłacznie dla Koncernu OVB i opiekuje sie ok. 3,28 mln Klientów.
W 2016 roku OVB Holding AG osiagnał razem ze swoimi spółkami córkami łaczne prowizje ze sprzedazy w wysokosci 231,8 mln euro oraz EBIT w wysokosci 16,5 mln euro. Firma OVB Holding AG jest od lipca 2006 roku notowana na giełdzie papierów wartosciowych we Frankfurcie (Prime Standard, ISIN DE0006286560).

Wskaźniki Koncernu OVB za Q1/2017

mln

+ 0,7 %

- 5,1 %