Mario Freis nowym CEO OVB Holding AG

Mario Freis nowym CEO OVB Holding AG

Kolonia, 5 lutego 2016 – Mario Freis (40), dotychczas Chief Sales Officer (CSO), został mianowany przez Radę Nadzorczą na Chief Executive Officer’a (CEO) europejskiego koncernu pośrednictwa finansowego ze skutkiem natychmiastowym.

Dotychczasowy CEO, Michael Rentmeister zrezygnował z pełnienia funkcji przewodniczącego i odchodzi 31 marca 2016 z Koncernu OVB. Rezygnacja następuje za wzajemnym porozumieniem stron.

„Podczas jego czteroletniego stażu pracy jako CEO, wyraźnie rozwinął Przedsiębiorstwo. OVB dziękuje Panu Rentmeisterowi za wykonaną pracę” – Przewodniczący Rady Nadzorczej OVB Holding AG, Michel Johnigk.

Pan Freis, który pracuje w OVB od 1995 roku, od stycznia 2010 roku należał do Zarządu OVB Holding AG. Początkowo odpowiadał za sprzedaż i zarządzanie produktami na rynkach zagranicznych. W połowie 2014 roku przejął odpowiedzialność za sprzedaż, system kształcenia i zarządzanie produktami. Pan Freis znacznie przyczynił się do budowy i rozbudowy europejskich Spółek Krajowych OVB. W kwietniu 2015 roku jako członek Zarządu OVB Niemcy przejął dodatkowo operacyjną odpowiedzialność za sprzedaż na rynku niemieckim.

Na zastępcę CEO, Rada Nadzorcza powołała wieloletniego Chief Financial Officer’a (CFO), Oksara Heitza (62), dając tym samym wyraz ciągłości i stabilności w Spółce. Pan Heitz odegrał między innymi ważną rolę w wejściu przedsiębiorstwa na giełdę w 2006 roku.

Poza Panem Freisem i Panem Heitzem niezmiennie, jako Chief Operations Officer (COO), do przyszłego Zarządu przedsiębiorstwa należy Pan Thomas Hücker (50). Pan Hücker odpowiada między innymi za koordynację i kierowanie międzynarodowych aktywności przedsiębiorstwa w zakresie IT.

Przewodniczący Rady Nadzorczej Michael Johnigk: „Bardzo się cieszę, ze OVB w osobie Mario Freisa posiada CEO, który wywodzi się z OVB. Rada Nadzorcza stawia na doświadczonego managera, który od lat zaznajomiony jest z działalnością OVB i  wnosi możliwie największe doświadczenie, aby dostosować OVB do dynamicznie zmieniającego się europejskiego rynku i dalej ją rozwijać”.

Mario Freis: „Dziękuję za okazane mi zaufanie. Wyzwania związane z nową funkcją, przyjmę z pełnym zaangażowaniem i starannością”.

Koncern OVB z główną siedzibą w Kolonii jest jedną z wiodących europejskich firm finansowych. Od momentu założenia OVB AG w 1970 roku w centrum działania firmy znajduje się doradztwo dla gospodarstw domowych. OVB współpracuje z ponad 100 renomowanymi partnerami produktowymi, oferując konkurencyjne produkty zgodnie z indywidualnymi zapotrzebowaniami klientów w zakresie zabezpieczenia egzystencji i zabezpieczenia emerytalnego, ochrony majątku, gromadzenia go i pomnażania oraz pomoc w nabywaniu nieruchomości. Obecnie OVB działa aktywnie w 14 krajach, przy czym ponad 5.000 doradców finansowych pracuje wyłącznie dla Koncernu OVB opiekując się ok. 3,3 mln Klientów. W 2013 OVB Holding AG osiągnął razem ze swoimi spółkami córkami łączne prowizje ze sprzedaży w wysokości 214,0 mln euro oraz EBIT w wysokości 12,3 mln euro. Firma OVB Holding AG jest od lipca 2006 r. notowana na giełdzie papierów wartościowych we Frankfurcie (Prime Standard, ISIN DE0006286560).