Ciągłość w ścisłym kierownictwie przedsiębiorstwa

Ciągłość w ścisłym kierownictwie przedsiębiorstwa

Kolonia 10 luty 2017 – Rada Nadzorcza OVB Holding AG przedłużyła trwający do 31 grudnia 2017 kontrakt przewodniczącego zarządu Mario Freisa o pięć lat do 31 grudnia 2022. 41-letni CEO od 2010 roku należy do zarządu holdingu, natomiast od lutego 2016 stoi na czele koncernu. Kontrakt Thomasa Hückera

(51) członka zarządu, który odpowiada za IT, zarządzanie procesami i personelem również został przedłużony do 31 grudnia 2020 r. Do zespołu kierownictwa zarządu należy również Okar Heitz (63) (finanse), którego kontrakt trwa do 31 grudnia 2018. Oskar Heitz należy do zarządu od założenia OVB Holding AG w 2004 roku.

Aktualny zarząd niemieckiej spółki córki OVB Vermögensberatung AG w skład którego wchodzą Mario Freis, Thomas Hücker i Jürgen Kotulla, przekaże na początku kwietnia 2017 odpowiedzialność operacyjną nowemu zespołowi. Do zarządu OVB Niemcy wkroczą Frank Burow (44), który przejmie zakres finansowo-operacyjny jako CFO/COO, Christian Höfel (42) na stanowisko CSO oraz Marcus Oliva (43) (CPO), który będzie odpowiadał za partnerów i produkty. Nowi członkowie zarządu posiadają bogate  doświadczenie w danych obszarach.

Od kwietnia 2017 Jürgen Kotulla (58) został mianowany szefem działu marketingu/komunikacji OVB Holding AG. Na tej pozycji Pan Kotulla w dalszym ciągu będzie rozwijał strategię marketingową koncernu OVB. Online-Marketing nabiera coraz większego znaczenia we wspieraniu pośredników finansowych oraz pozycjonowaniu przedsiębiorstwa wśród klientów. OVB wykorzysta wszelkie szanse i  potencjał marketingowy  w powyższym kontekście.

OVB Holding AG zgodnie z planem opublikuje 28  marca 2017 roku wyniki roczne. Wstępne wyniki wskazują na to, że 2016 rok był udanym rokiem gospodarczym dla OVB.

Koncern OVB z główną siedzibą w Kolonii jest jedną z wiodących europejskich firm finansowych. Od momentu założenia OVB AG w 1970 roku w centrum działania firmy znajduje się doradztwo dla gospodarstw domowych.

OVB współpracuje z ponad 100 renomowanymi partnerami produktowymi, oferując konkurencyjne produkty zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem klientów w zakresie zabezpieczenia egzystencji i zabezpieczenia emerytalnego, ochrony majątku, gromadzenia go i pomnażania oraz pomoc w nabywaniu nieruchomości.

Obecnie OVB działa aktywnie w 14 krajach, przy czym ponad 5.000 doradców finansowych pracuje wyłącznie dla Koncernu OVB opiekując się ok. 3,26 mln Klientów. W 2013 OVB Holding AG osiągnął razem ze swoimi spółkami córkami łączne prowizje ze sprzedaży w wysokości 224,7 mln euro oraz EBIT w wysokości 12,3 mln euro. Firma OVB Holding AG jest od lipca 2006 r. notowana na giełdzie papierów wartościowych we Frankfurcie (Prime Standard, ISIN DE0006286560).