35 Kongres Kadry Kierowniczej OVB Allfinanz Polska

35 Kongres Kadry Kierowniczej OVB Allfinanz Polska

13.10.2017 w MCK w Katowicach odbył się Kongres Kadry Kierowniczej OVB Allfinanz Polska, w którym wzięło udział ponad 800 najlepszych menedżerów z całej Polski. Wśród obecnych gości nie zabrakło również przedstawicieli Partnerów OVB jak i przedstawicieli OVB Holding AG Prezesa Zarządu Mario Freisa i Managera International Division Andreasa Simon.

Tradycyjnie Kongres z humorem poprowadził Prezes Artur Kijonka nie zważając na piątek 13go. Na wstępie podziękował uczestnikom za kolejny rok wzrostów – rekrutacja i sprzedaż powyżej 10% rok do roku, to doskonały wynik. Jednak najbardziej podkreślał pilność i profesjonalizm działania współpracowników - ponad 85 tysięcy nowych klientów w 2017 roku pokazuje, że Allfinanz działa nie tylko w nazwie spółki…. a przed nami najlepsze biznes końca roku – czyli sprzedażowo najlepszy okres.

Hasłem przewodnim Kongresu była strategia OVB na kolejne lata - „Evolution 2022”. W swojej przemowie prezes OVB Holdingu AG Mario Freis, precyzyjnie określił kierunki rozwoju firmy -  modernizacja, nowoczesne szkolenia oraz informatyzacja pozwoli na wzrost i ekspansję na nowe rynki. Jednakże zawsze w centrum uwagi OVB pozostaje człowiek, klient oraz współpracownik.

Stąd głównymi punktami Kongresu były liczne wyróżnienia i nominacje: Justyna Dyk odebrała gratulacje za awans na najwyższy szczebel kariery i stanowisko Dyrektora Krajowego. Magdalena Zieleniewska, jako pierwsza kobieta w OVB Polska, została uhonorowana tytułem Seniora Dyrektora Krajowego a Marta Fedorowska, Agata Szarata i Marek Szwed, zostali nominowani na stanowisko Dyrektora Okręgu.

Spotkanie uświetnili swoimi przemówieniami nowi milionerzy jednostkowi - SLD Magdalena Zieleniewska, LD Ireneusz Tomczyk, RD Stephan Rienesl i RD Jan Vojtecek. SLD Marcin Dobrzański został uhonorowany za 3 miliony a SSLD Marcin Zieleniewski odebrał wyróżnienie za 5 milionów jednostek w OVB Europa! W uroczystej atmosferze Kongresu swoje nominacje z rąk dyrektorów krajowych i prezesa odebrali najważniejsi w organizacji, młodzi managerowie czyli nowi Kierownicy Okręgu i Kierownicy Oddziału. Kongres podsumował doskonałym przemówieniem SSLD Marek Zieleniewski świętując rekordowy na naszym rynku wynik 10 milionów jednostek w OVB Europa!

Kongres to jednak nie tylko wyróżnienia – prezes Artur Kijonka mówił o przygotowaniu spółki do nadchodzących zmian w zakresie IDD i RODO. Podkreślił, iż zmiany „wyjdą na dobre OVB”. „To co mi się najbardziej podoba w projekcie zmian, to obligatoryjna analiza potrzeb klienta”. OVB pracuje w oparciu o ciągle udoskonalaną Analizę Finansową już od 47 lat, więc jest znów o krok przed rynkiem. Dobrze przeprowadzona analiza jest podstawą prawidłowego doboru produktów i kompleksowego zabezpieczenia klienta, a dzięki szerokiej i rozbudowanej palecie produktowej, wszystkie potrzeby i oczekiwania klientów mogą i są traktowane bardzo indywidualnie. OVB nie sprzedaje produktów, ale dzięki strategii Allfianz oferuje swoim klientom realizację ich celów i życzeń, a każde spotkanie potwierdzone jest stosowanym rzecz OVB od wielu lat protokołem doradztwa.

Prezes Kijonka przewiduje, iż zmiany ustawowe spowodują konsolidację rynku pośrednictwa i upatruje w tym dużej szansy dla OVB. Nowy system szkoleń, nowoczesne narzędzia informatyczne, wspaniała kadra, jasna ścieżka rozwoju zawodowego, a przede wszystkim wieloletnie doświadczenie na polskim i europejskich rynkach to niewątpliwie wielkie atuty firmy. Oferując to wszystko OVB liczy na przyciągnięcie małych pośredników, którzy samodzielnie nie będą w stanie sprostać wymogom nowej ustawy o dystrybucji, czy też, a może przede wszystkim o ochronie danych osobowych.

Od wielu lat obserwujemy rozwój i ciągłą profesjonalizację firmy OVB i muszę przyznać, że wprowadzane rok po roku zmiany bardzo nas cieszą, gdyż dzięki nim my jako klienci jesteśmy obsługiwani coraz lepiej, a o to przecież finalnie w tym biznesie chodzi.